NIEBIESKI MIODZIK... - ci膮g dalszy馃挋馃挋

Niebieski mi贸d, co to takiego?  S艂yszeli艣cie o takim? Ja pierwszy raz mia艂am okazj臋 us艂ysze膰 o nim na wyk艂adzie. Jest to mi贸d ze spirulin膮.  Poczyta艂am troch臋 wi臋cej o nim w internecie, aby uzupe艂ni膰 wiedze na jego temat i przekaza膰 j膮 wam.

Niebieska spirulina w miodzie nie zmienia jego smaku – jest s艂odki, g艂臋boki i prawdopodobnie bardzo pyszny! Chcia艂abym go posmakowa膰, bo czytaj膮c w internecie s膮 same pochwa艂y wi臋c zaczynam poszukiwanie za tym miodem i dam wam zna膰 jak go posmakuje!

Przepis na ten mi贸d? Prosz臋 bardzo:

- Do 100% prawdziwego miodu wielokwiatowego dodali szczypt臋 niebieskich alg morskich - spiruliny. Moc miodu wielokwiatowego z dodatkiem szczypty (0.4%) niebieskiej spiruliny. Sprawdzi si臋 ona idealnie do owsianek czy gofr贸w.

Spirulina jest to nazwa handlowa algi z gromady sinic, kt贸re naturalnie wyst臋puj膮 w ciep艂ych wodach – przede wszystkim Ameryki Po艂udniowej i Afryki. Wp艂ywa ona na wzmocnienie og贸lnej odporno艣ci organizmu. Stymuluje ona uk艂ad immunologiczny, dzia艂a przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Osoby, kt贸re regularnie spo偶ywaj膮 spirulin臋 wskazuj膮 na og贸lne lepsze samopoczucie, popraw臋 si艂y i wytrzyma艂o艣膰.

Wypisz臋 wam teraz w艂a艣ciwo艣ci tego miodu:

  •       baz臋 miodu stanowi prawdziwy mi贸d wielokwiatowy, kt贸ry jest znany ze swoich prozdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci
  •       wielokwiatowy jest szczeg贸lnie polecany wspomagaj膮co w chorobach alergicznych g贸rnych dr贸g oddechowych
  •      spo偶ywany regularnie wspomaga system odporno艣ciowy i poprawia jego wydolno艣膰
  •      zawiera naturalne, 艂atwo przyswajalne cukry proste (glukoz臋 i fruktoz臋), kt贸re s膮 cennym 藕r贸d艂em energii
  •      ma bajeczny, niebieski kolor,  kt贸rym barwi jedzenie!
殴r贸d艂o: https://pasiekisadowskich.pl/miod-ze-spirulina

Ale no dlaczego spirulina jest niebieska? Szuka艂am odpowiedzi w internecie, aby nie zrobi膰 b艂臋du i was r贸wnie偶 zainteresowa膰 tym tematem. Jest ona niebieska, poniewa偶 zawiera w sobie naturalne barwniki. W barwie niebieskiej dominuje fikocyjanina. Mniejsza zawarto艣膰 chlorofilu sprawia, 偶e spirulina nie ma rybiego posmaku i staje si臋 w艂a艣ciwie neutralna smakowo.

        To tyle na dzi艣! Musz臋 was zasmuci膰, bo nied艂ugo sko艅cz膮 si臋 moje wpisy, ze wzgl臋du na koniec semestru, ale mo偶e wr贸c臋 do was z czym艣 innym. Kto wie!
Do zobaczonka!馃槂

DW馃槉


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MOTYLKI !馃樆

CIEKAWY 艢WIAT...

PRAWDZIWA STRONA PRZYRODY 馃槉