NIEBIESKI MIODZIK... - ciąg dalszy💙💙

Niebieski miód, co to takiego?  Słyszeliście o takim? Ja pierwszy raz miałam okazję usłyszeć o nim na wykładzie. Jest to miód ze spiruliną.  Poczytałam trochę więcej o nim w internecie, aby uzupełnić wiedze na jego temat i przekazać ją wam.

Niebieska spirulina w miodzie nie zmienia jego smaku – jest słodki, głęboki i prawdopodobnie bardzo pyszny! Chciałabym go posmakować, bo czytając w internecie są same pochwały więc zaczynam poszukiwanie za tym miodem i dam wam znać jak go posmakuje!

Przepis na ten miód? Proszę bardzo:

- Do 100% prawdziwego miodu wielokwiatowego dodali szczyptę niebieskich alg morskich - spiruliny. Moc miodu wielokwiatowego z dodatkiem szczypty (0.4%) niebieskiej spiruliny. Sprawdzi się ona idealnie do owsianek czy gofrów.

Spirulina jest to nazwa handlowa algi z gromady sinic, które naturalnie występują w ciepłych wodach – przede wszystkim Ameryki Południowej i Afryki. Wpływa ona na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Stymuluje ona układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Osoby, które regularnie spożywają spirulinę wskazują na ogólne lepsze samopoczucie, poprawę siły i wytrzymałość.

Wypiszę wam teraz właściwości tego miodu:

  •       bazę miodu stanowi prawdziwy miód wielokwiatowy, który jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości
  •       wielokwiatowy jest szczególnie polecany wspomagająco w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych
  •      spożywany regularnie wspomaga system odpornościowy i poprawia jego wydolność
  •      zawiera naturalne, łatwo przyswajalne cukry proste (glukozę i fruktozę), które są cennym źródłem energii
  •      ma bajeczny, niebieski kolor,  którym barwi jedzenie!
Źródło: https://pasiekisadowskich.pl/miod-ze-spirulina

Ale no dlaczego spirulina jest niebieska? Szukałam odpowiedzi w internecie, aby nie zrobić błędu i was również zainteresować tym tematem. Jest ona niebieska, ponieważ zawiera w sobie naturalne barwniki. W barwie niebieskiej dominuje fikocyjanina. Mniejsza zawartość chlorofilu sprawia, że spirulina nie ma rybiego posmaku i staje się właściwie neutralna smakowo.

        To tyle na dziś! Muszę was zasmucić, bo niedługo skończą się moje wpisy, ze względu na koniec semestru, ale może wrócę do was z czymś innym. Kto wie!
Do zobaczonka!😃

DW😊


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIEKAWY ŚWIAT...

WALIZKA PEŁNA POMYSŁÓW! 👜🔍

BIORÓŻNORODNOŚĆ A NIEBIESKI MIODZIK 💙