GMO🍴

 Hej! Jak wam mija dzień? Dziś chciałam poruszyć temat GMO.😊

Czy wiecie, co to takiego? Skrót GMO – to organizm zmodyfikowany genetycznie, organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych.

Czy patrzymy czy produkty są z GMO?

- dlaczego się go obawiamy? - ponieważ jest nieetyczne,

- To coś dobrego czy złego? — jest to ingerencja w jedzenie, ale z drugiej strony produkt ten jest bardziej zdrowszy, ładniej wygląda, jest to coś nowego.


Często na etykietach jest informacja — serek śmietankowy bez GMO. Czy zwróciliście na to uwagę? Bo ja nie J  Dlaczego ludzie zaczęli zwracać uwagę na żywność bez GMO i ją stosować? Ponieważ zaczęli wybierać tą żywność ze względu na ich wpływ na zdrowie. Wiele konsumentów twierdzi, że wybieranie i spożywanie produktów GMO prowadzić może do rozwoju chorób nowotworowych i innych chorób. Jednak nigdzie nie ma jednoznacznych badań na ten temat.😏

Poniżej przykład produktu bez GMO: 

                                                 

Poszukiwałam w internecie zalet i wad stosowania GMO i to jedne z nich:

Zalety:

- większa produktywność upraw rolnych:

§  Niższe koszty uprawy,

§  Większa produktywność zwierząt hodowlanych,

§  Zwiększenie zawartości składników odżywczych w żywności,

§  Lepsza odporność organizmów modyfikowanych na czynniki zewnętrzne

- dla środowiska:

§   Zwiększenie ilości plonów na małych obszarach,

§   Zredukowanie ilości używanych pestycydów do ochrony roślin,

§   Produkcja biopaliw.

- dla człowieka:

§  Zmniejszenie głodu na świecie,

§  Wczesne wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA,

§ Wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne czy wirusowe.

Wady, które znalazłam to:

- ryzyko dla zdrowia:

§  spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory;

§  nie można przewidzieć wszystkich konsekwencji, jakie niesie za sobą długotrwałe spożywanie żywności GMO,

§  istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.

- ryzyko dla środowiska:

§  zmniejszenie bioróżnorodności przyrody,

§  zwiększenie używania coraz mocniejszych środków ochrony roślin,

§  straty rolników upraw ekologicznych,

§  negatywny wpływ na faunę i florę – GMO może szkodzić np. ptakom, owadom, płazom

 

Moim zdaniem każdy ma prawo do wyboru produktów takich, jakie chcą i lubią. Ale warto sprawdzać, co jakiś czas, jakie produkty lepiej wpływają na nasze zdrowie. Chociaż w taki sposób możemy wpłynąć na to, co jemyJ Ja do tej pory nie zwracałam uwagi na to, co jem, co było błędem. A ty zwracasz uwagę czy jesz produkty z GMO czy nie?

Pozdrawiam!

DW.😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MOTYLKI !😻

CIEKAWY ŚWIAT...

PRAWDZIWA STRONA PRZYRODY 😊