GMO🍴
Hej! Jak wam mija dzień? Dziś chciałam poruszyć temat GMO.😊
Czy wiecie, co to takiego? Skrót GMO –
to organizm zmodyfikowany genetycznie, organizm, którego genom został zmieniony
metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych.
Czy patrzymy czy produkty są z GMO?
- dlaczego się go
obawiamy? - ponieważ jest nieetyczne,
- To coś dobrego
czy złego? — jest to ingerencja w jedzenie, ale z drugiej strony produkt ten
jest bardziej zdrowszy, ładniej wygląda, jest to coś nowego.
Często na
etykietach jest informacja — serek śmietankowy bez GMO. Czy zwróciliście na to
uwagę? Bo ja nie J Dlaczego ludzie zaczęli zwracać uwagę na
żywność bez GMO i ją stosować? Ponieważ zaczęli wybierać tą żywność ze względu
na ich wpływ na zdrowie. Wiele konsumentów twierdzi, że wybieranie i spożywanie
produktów GMO prowadzić może do rozwoju chorób nowotworowych i innych chorób.
Jednak nigdzie nie ma jednoznacznych badań na ten temat.😏
Poniżej przykład produktu bez GMO:
Poszukiwałam w
internecie zalet i wad stosowania GMO i to jedne z nich:
Zalety:
- większa produktywność upraw rolnych:
§ Niższe koszty uprawy,
§ Większa produktywność zwierząt hodowlanych,
§ Zwiększenie zawartości składników odżywczych
w żywności,
§ Lepsza odporność organizmów modyfikowanych na
czynniki zewnętrzne
- dla środowiska:
§
Zwiększenie
ilości plonów na małych obszarach,
§
Zredukowanie
ilości używanych pestycydów do ochrony roślin,
§
Produkcja
biopaliw.
- dla człowieka:
§ Zmniejszenie
głodu na świecie,
§ Wczesne
wykrywanie chorób zwierząt i roślin w drodze badań DNA,
§ Wprowadzenie do roślin GMO genów odpowiadających za odporność na niektóre choroby bakteryjne czy wirusowe.
Wady, które znalazłam to:
- ryzyko dla zdrowia:
§ spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może
powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu,
zaburzenia płodności oraz nowotwory;
§ nie można przewidzieć wszystkich konsekwencji, jakie
niesie za sobą długotrwałe spożywanie żywności GMO,
§ istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych
alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.
- ryzyko dla środowiska:
§ zmniejszenie bioróżnorodności przyrody,
§ zwiększenie używania coraz mocniejszych
środków ochrony roślin,
§ straty rolników upraw ekologicznych,
§ negatywny wpływ na faunę i florę – GMO może szkodzić
np. ptakom, owadom, płazom
Moim zdaniem każdy ma prawo do wyboru produktów takich, jakie chcą i
lubią. Ale warto sprawdzać, co jakiś czas, jakie produkty lepiej wpływają na
nasze zdrowie. Chociaż w taki sposób możemy wpłynąć na to, co jemyJ Ja do
tej pory nie zwracałam uwagi na to, co jem, co było błędem. A ty zwracasz uwagę
czy jesz produkty z GMO czy nie?
Pozdrawiam!
DW.😊
Komentarze
Prześlij komentarz